Total Pageviews

Saturday, October 8, 2011

Belanjawan 2012

Beberapa insentif menarik kepada kakitangan awam, ahli akademik dan anggota keselamatan telah diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semasa membentangkan Belanjawan 2012, belanjawan yang kedua di bawah tempoh pelan pembangunan lima tahun Rancangan Malaysia ke-10 (RMK10). Di antara perkara menarik yang diumumkan ialah tambahan setengah bulan bonos kepada kakitangan awam, menjadikan pada tahun 2011 kakitangan awam mendapat keseluruhan bonos satu bulan gaji, bantuan kewangan sebanyak RM500 kepada isirumah yang berpendapatan kurang dari RM3,000, Bantuan persekolahan RM100 ringgit diberi kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun Satu hingga Tingkatan Lima, umur bersara wajib kakitangan awam yang ditambah dari 58 tahun kepada 60 tahun, pengecualian cukai kepada penderma institusi-institusi pendidikan dan rumah ibadat, dan pemansuhan bayaran untuk yuran sekolah rendah dan sekolah menengah.

Selain kakitangan awam, kaum Cina juga tentu gembira dengan rebat cukai kepada derma yang diberikan kepada insitusi pendidikan dan rumah ibadat. Golongan berpendapatan rendah pula akan mendapat geran RM500. Anggota keselamatan seperti polis dan tentera juga mendapat banyak insentif dari belanjawan kali ini. Polis diberi RM200 juta peruntukan khas untuk perbelanjaan pembangunan polis, meliputi projek perumahan anggota, penambahbaikan balai dan pusat latihan. Angggota keluarga tentera yang terdiri dari duda dan balu berjumlah 62,000 orang pula diberi sebanyak RM3,000 secara one off.

Kesemua langkah tersebut dijangka akan menyebabkan peningkatan permintaan Agregat dan membantu mengurangkan kesan dari krisis Ekonomi yang berlaku di Negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat. Krisis ekonomi di Negara-negara maju tersebut tentunya akan menjejaskan kemasukan pelaburan asing dan eksport Negara. Cuma strategi mengamalkan Belanjawan defisit tentunya memberi kesan kepada hutang Negara. Hutang Negara dijangka akan terus meningkat. Pada masa kini pun dari keseluruhan belanjawan berjumlah RM232.8 bilion tersebut, 8.9% darinya akan digunakan untuk perkhidmatan bayaran balik hutang Negara. Perlaksanaan belanjawan defisit yang berterusan akan memberikan tekanan kepada peningkatan jumlah hutang negara dan menjejaskan ekonomi negara di masa hadapan.

Persoalan juga timbul bagaimana kedudukan rakyat yang bekerja di sektor swasta dan bekerja sendiri. Gaji pekerja di sektor swasta lebih dipengaruhi oleh prestasi syarikat, dan prestasi syarikat boleh dipengaruhi oleh keadaan yang berlaku di Negara pengimport keluaran kilang swasta tersebut. Sebagai contoh, kemerosotan ekonomi di Negara Eropah dan Amerika Syarikat akan mempengaruhi permintaan terhadap barangan tahan lama seperti barangan elektrik dan elektronik dinegara tersebut. Permintaan barangan pertanian terutamanya barangan makanan tidak akan banyak berubah. Apabila permintaan pengguna merosot terhadap barangan tahan lama (durable goods) ini berlaku, tentunya sektor swasta di Malaysia yang bergantung kepada eksport akan terjejas juga perniagaan mereka. Akan berlaku penurunan keuntungan syarikat dan permintaan kenaikan gaji kakitangan swasta tentu sukar dipenuhi.

Begitu juga apabila dibincangkan insentif-insentif ekonomi yang nampaknya meningkatkan tingkat pendapatan penduduk, pada masa yang sama perlu juga dilihat kenaikan kos sara hidup. Kenaikan kos sara hidup akan dibandingkan dengan kenaikan pendapatan dalam mengukur kedudukan taraf hidup sebenar rakyat. Begitu juga kaedah pengagihan pendapatan yang memang sukar untuk menjadikannya benar-benar semua pihak mendapat faedah. Terdapat tanda-tanda kakitangan awam banya mendapat faedah dari belanjawan yang dibentangkan berbanding dengan kakitangan sektor swasta dan pekerja persendirian.

Mungkin rakyat lebih suka dengan peningkatan pemberian subsidi minyak dan barang makanan lain yang kesannya lebih menyeluruh dan dapat dinikmati oleh semua orang dari dasar yang memberikan pulangan yang berbeza-beza mengikut jenis pekerjaan, kaum, penduduk Bandar dan luar Bandar. Tentunya mereka yang bekerja sendiri seperti penjual buah-buahan, pengutip buah kelapa, tukang rumah dan peniaga di pasar malam lebih nampak faedah yang akan diperolehi jika dasar sedemikian dilaksanakan. Begitu juga dasar perlindungan seperti keperluan mendapatkan permit import bagi mengimport barang-barang pertanian, terutamanya barang makanan perlu dikaji semula. Ada pihak yang mendapat keuntungan mudah dengan perlaksanaan pemberian permit import ini.

12 comments:

Miss Intan Payung said...

Assalamualaikum..Prof Dr Jamal..
saya sangat setuju dengan pendapat prof, sekirannya pemberian peningkatan subsidi minyak diberi kepada rakyat.Hal ini..akan mengurangkan bebanan dalam kalangan masyarakat hari ini.seperti yang kita ketahui harga minyak sering meningkat dari tahun ke tahun.walaupun dalam harga yang sedikit demi sedikit tapi ia sangat membebankan rakyat yang berpendapatan rendah..belanjawan 2012,tentang kenaikan gaji kepada kakitangan awam ,saya rasa amat sepadan dengan kos sara hidup yang tinggi pada masa ini.
lagi satu Dr Jamal..tentang pemansuhan yuran di sekolah rendah & menengah,ia suatu insentif bagi membantu rakyat berpendapatan rendah seiring dengan tema "membela rakyat,mensejahtera negara".Walaupun kerajaan memansuhkan yuran saya berharap tiadalah yuran PIBG yang terlalu tinggi dikenakan kepada pelajar.Wasalam...
-199597-Darwina

Miss Intan Payung said...

Assalamualaikum..Prof Dr Jamal..
saya sangat setuju dengan pendapat prof, sekirannya pemberian peningkatan subsidi minyak diberi kepada rakyat.Hal ini..akan mengurangkan bebanan dalam kalangan masyarakat hari ini.seperti yang kita ketahui harga minyak sering meningkat dari tahun ke tahun.walaupun dalam harga yang sedikit demi sedikit tapi ia sangat membebankan rakyat yang berpendapatan rendah..belanjawan 2012,tentang kenaikan gaji kepada kakitangan awam ,saya rasa amat sepadan dengan kos sara hidup yang tinggi pada masa ini.
lagi satu Dr Jamal..tentang pemansuhan yuran di sekolah rendah & menengah,ia suatu insentif bagi membantu rakyat berpendapatan rendah seiring dengan tema "membela rakyat,mensejahtera negara".Walaupun kerajaan memansuhkan yuran saya berharap tiadalah yuran PIBG yang terlalu tinggi dikenakan kepada pelajar.Wasalam...
-199597-Darwina

Anonymous said...

Salam prof,
Belanjawan yang dibentangkan minggu lalu memang membuka minda semua rakyat malaysia kerana segala kemudahan yang telah disediakan adalah lebih cendurung kepada rakyat sendiri. Ini sesuatu yang menggembirakan memandangkan yang rakyat telah diberi beberapa kelebihan biarpun dari segi intensif ataupun peningkatan taraf. apa yang harus difokuskan disini ialah kenaikan tahun pesara keran isu ini dapat menenangkan banyak pekerja yang kurang pedapatan kerana ketua rumahnya dapat bekerja dengan lebih lama lagi dan ini juga dapat meningkatkan hasil tambah pendapatan negara. di samping itu pengurangan yuran telah mengurangkan beban golongan yang kurang pendapatan bulanan dan ini tidak lagi menghalang anak anak mereka mendapatkan pendidikan yang sempurna.selain itu bagi pihak swasta memang ianya akan membawa kepade beberapa kesan negatif juka terdapat penurunan dlm ekonomi negara dan ini akan memnjejaskan pekerjanya kerana pendapatan mereka bergantung kepada tahap peningkatan dan penurunan ekonomi syarikat tersebut. setiap kali keluarnya belanjawan maka ia akan memberi pelbagai impak positif dan juga negatif kepada pelbagai pihak mahupun awan dan swasta.
Terima kasih

agri std,
129326

Anonymous said...

salam.. sy setuju dgn pendapat prof... dan sy rasa pada bajet kali ini kerajaan lbey byk memberi perhatian kpda rkyat dgn memberikan pelbgai jenis bantuan dan sbgainya. cumanya pd sy, ape gunanya diberikan bntuan itu dan ini, jika hrga brg dipasaran tetp tidk dikawal. smkin diberikan bntuan, smkin mnigkt harga brg2 dipasaran. artikel prof yg lpas juga ada menerangkan tntg faktor kenekan hrga barang, tp kerajaan sbg pentdbir dlm negara sptutnya cuba menagani sepenuhnya kenekkan harga brg.
dan sy xfaham, mgapa kerajaan meningkatkan umur pesaraan kepada 60 tahun. sprti yg kita tahu, tiap2 tahun berpuluh2 ribu graduan akn dihasilkan oleh universiti2 yg ada di malaysia tp yg bersara hnya 5,6 org je.. peluang pkerjaan pula sgt terhad. ini akan menigkatkan penganguran dinegara kita. sy akui memeg mereka yg berumur 50 thun ke ats mempunyai byk pengalaman berbanding graduan yg bru, tp dr segi tenaga, idea,semagat mugkin graduan yg bru lbey baik dari pekerja yang berumur 50thn ke atas.
sekian trima kasih...
198293

kamal arifin MBA kuantan 810567 said...

Salam...bajet pada tahun ini hanya menguntungkan golongan tertentu shaja.bukannya keseluruhan. Pengagihan pendapatan yang tidak setara tidak membantu peningkatan taraf hidup penduduk. Saya bersetuju dengan pendapat dato Salleh Majid, bekas pengerusi BSKL yang menyatakan bahawa peningkatan gaji kakitangan awam akan memberi peluang kepada peniaga untuk menaikkan harga barangan. Ini terbukti berlakunya di pasar Kedah. Yang menjadi mangsa adalah pekerja swasta. Saya bersetuju dengan pandangan dr bahawa sepatutnya bajet kali ini banyak disalurkan kepada pemberian subsidi. Pmeberian ini akan memberi faedah kepada semua orang. Sekian terima kasih

tey kong seng said...

budget ini adalah budget yang memberi terus kepada kakitangan awam dan badget menyambut pilihanraya.ia memberi tumpuan kepada sektor awam dan kurang memberi tumpuan kepada sektor swasta.dorongan yang di beri kerajaan ini mungkin membawa 1harapan tergantung kepada sektor awam pada masa depan.saya berharap bauget akan datang lebih memberi galakan/intensif yang lebih praktikal dan releven.

***Tey Kong Seng (MBA)

Anonymous said...

budget ini adalah budget yang memberi ganjaran terus kepada kakitangan awam dan merupakan budget manyambut pilihanraya.ia memberi tumpuan kepada sektor awam dan kurang memberi sektor swasta.dorongan yang diberi kerajaan ini, mungkin memberi satu harapan tergantung kepada sektor awam pada masa depan.saya berharap budget akan datang lebih memberi galakan/intensif yang lebih praktikal dan lebih relevan.

*** Tey Kong Seng (MBA)

Anonymous said...

budget ini adalah budget yang memberi ganjaran terus kepada kakitangan awam dan merupakan budget manyambut pilihanraya.ia memberi tumpuan kepada sektor awam dan kurang memberi sektor swasta.dorongan yang diberi kerajaan ini, mungkin memberi satu harapan tergantung kepada sektor awam pada masa depan.saya berharap budget akan datang lebih memberi galakan/intensif yang lebih praktikal dan lebih relevan.

*** Tey Kong Seng (MBA)

Anonymous said...

salam prof..Kita amat menghargai keprihatinan kerajaan pimpinan Najib tetapi ada pihak lain yang mengambil kesempatan. Dalam hubungan ini, kerajaan mesti bertindak tegas untuk menangani kenaikan harga barang keperluan asas sebelum keadaan menjadi bertambah buruk.
Kenaikan harga barang-barang keperluan asas yang berlaku sekarang dan belum boleh diatasi mesti dijadikan iktibar oleh kerajaan untuk mengelak kenaikan harga beras, sumber makanan asas rakyat..
Pemberian subsidi minyak dan bahan makanan pada dasarnya merupakan antara cara terbaik untuk memberi faedah kepada rakyat.

Syed uum ikip(810569)

WeNcy~ said...

saya sangat setuju kepada Prof. Dr,jamal. kali ini bugjet ini adalah lebih menumpuan kepada sektor kerajaan dan memberikan kebajikan kepada masyarakat. kerajaan memberi RM200 kepada mahasiswa dan RM100 kepada sekolah rendah.. serta terdapat memberi bantuan kepada warga tua. pemberian subsidi.. ini semua adalah memberi faedah kepada masyarakat membatuan kepada rakyat.

Wency Bui 199370 Agri Business management student.

Mohd Redhuan Shah 809407 IKIP-MBA Kuantan said...

Assalamualaikum Prof Jamal

I strongly agree with the concerns raised on the deficit budget. With the current economic climate, tax income from the private sector is anticipated to be reduced significantly due to lower exports.
Additionally most of the expenditure mentioned in the budget is not directed to productive areas. There is no significant investment in the future nor any structured approach in developing human capital. With this approach, there are serious concerns on the countries escalating debt , something our next generation will have to manage....

faezah othman said...

salam,
saya amat bersetuju dgn pendapat prof di perenggan akhir enri ini...bagi sy cadangan memberi subsidi lebih untuk minyak dan makanan adalah sesuatu yang relevan. Ini kerana, faedah tersebut boleh di rasai oleh semua pihak. Kami di pihak swasta sememangnya tidak berpuas hati kerana kami adalah pembayar cukai tahunan yang banyak dgn keadaan perbelanjaan ekonomi sekarang tetapi bila perbentangan belanjawan dibaca. Tidak bnyk faedah yang pekerja swasta dapat kalau mahu dibandingkan dgn pekerja awam.

Sekian. terima kasih.

Faezah-MBA Rezzen Melaka