Total Pageviews

Sunday, June 7, 2009

Ucapan di Hari Orientasi dan Ikrar Pelajar Diploma Pendidikan

بسم الله الرحمن الرحيم
الرحيمالحمد لله رب العالمين ، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين ،
سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين .

Yang Mulia,
Pengerusi Majlis,____________________,Pegawai-Pegawai Kanan,
Para Jemputan,Ahli-Ahli Jawatankuasa Program Orientasi dan Ikrar Pelajar Program Diploma Pendidikan (DPLI) Yayasan Islam Kelantan,
Hadirin dan Hadirat sekalian.

Al-Hamdulillah, kita bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana dengan limpah rahmat dan hidayah-Nya, kita dapat berkumpul pada petang ini untuk menghadiri Program Orientasi dan Ikrar.

Saya merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih yang setinggi-tingginya kepada Pengerusi dan Ahli-Ahli Jawatankuasa Program Orientasi dan Ikrar Pelajar Program Diploma Pendidikan (DPLI) Yayasan Islam Kelantan kerana memberi penghormatan kepada saya untuk memberi ucapan aluan pada petang ini.

Saya difahamkan program ini berjaya dilaksanakan hasil dari satu mesyuarat di antara Bidang Pengajian Pendidikan UUM_CAS dengan Wakil Persatuan Guru Sekolah Agama Bantuan Kerajaan Negeri Kelantan pada bulan Julai 2008 yang lalu. Sekiranya tuan berjaya menamatkan program ini, maksud saya, memperolehi Diploma Pendidikan, tuan/puan boleh dilantik ke jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Gred DG41 oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan Malaysia.

Program Diploma Pendidikan ini tentulah akan dapat meningkatkan kemahiran dalam menjadi guru. Sebenarnya UUM sentiasa bersedia membantu dalam meningkatkan kemahiran tenaga manusia bukan sahaja dalam bidang pendidikan, tetapi juga dalam bidang seperti ekonomi, IT, keusahawanan, pelancongan, dan pengurusan.

UUM sebagai sebuah IPTA yang memberikan perkhidmatan pendidikan, sentiasa berhadapan dengan pelbagai kehendak dan aspirasi rakyat dan penduduk yang semakin meningkat kerana UUM ini memikul tanggungjawab bagi memenuhi harapan dan wawasan negara dalam bidang Pendidikan. Dalam memenuhi kehendak dan aspirasi tersebut, UUM sentiasa melakukan penambahbaikan yang berterusan dalam proses kerja di dalam usaha meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran.

Usaha-usaha ke arah penambahbaikan berterusan ke atas proses kerja ini dilaksanakan sebagai langkah UUM yang mempunyai strategi semua perkara yang baik mestilah dipercepatkan pengendaliannya, sementara perkara yang lebih kompleks pula hendaklah diusahakan seberapa boleh untuk dipermudahkan prosesnya serta mana-mana kelemahan di dalam proses pelaksanaan hendaklah dikaji dan diatasi secepatnya. Dengan yang demikian, motto penyediaan perkhidmatan kita bolehlah berbunyi "Yang Senang Disenangkan, Yang Susah Dimudahkan".

Saya berdoa semoga Allah Subhanahu Wata'ala memberikan keberkatan di atas usaha-usaha kita yang berkebajikan ini. Sekian, Terima Kasih.

وبا لله التوفيق والهداية و السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

No comments: