Total Pageviews

Sunday, July 21, 2013

Penyelesaian kenaikan harga ayam di musim perayaan

Seperti biasa, harga ayam di musim perayaan kini telah mencecah kepada RM9 sekilogram, dan menjadi kebiasaan juga pihak media pergi ke pasar-pasar bertanya kepada penjual dan pembeli. Dua tiga hari kemudian mulalah operasi pemeriksaan pegawai penguatkuasa di pasar-pasar berkenaan. Peniga pasar dengan selamba pula akan menjawab mereka menjual berdasarkan margin tertentu dari harga borong yang diberikan oleh pembekal. Pembekal pula meletakkan harga selepas mengambilkira margin tertentu dari bekalan yang diperolehi di peringkat ladang dari penternak. Peniaga kecil ayam hanya menerima harga borong yang ditetapkan oleh penternak dan pemborong, dan jualan mereka dalam jumlah yang kecil sahaja. Perkara ini memang menjadi isu dikalangan pengguna dan pihak kerajaan. Peruncit hanya memindahkan kenaikan harga ayam di peringkat borong kepada pengguna yang membeli ayam di peringkat runcit.

Sebenarnya harga sesuatu barang dipengaruhi oleh faktor seperti keadaan permintaan, keadaan penawaran, perkhidmatan pemasaran dan kos dan campurtangan kerajaan. Penternak kecil-kecilan sukar bersaing dengan penternak besar, dan pada masa kini lebih tertumpu untuk menjalankan perniagaan secara "contract farming" dengan pasaran runcit besar seperti Kentucky Fried Chicken dan Ayamas.  Faktor seperti bekalan anak ayam, makanan ayam, ubat-ubatan dan kos pembinaan reban ayam berubah-ubah mengikut masa. Kebiasaannya musim perayaan menjanjikan keuntungan yang tinggi kepada penternak kecil-kecilan untuk menampung kerugian di luar musim perayaan. Penternak besar-besaran pula sentiasa dapat menyesuaikan keadaan harga dengan penawaran kerana mereka mengeluarkan sendiri anak ayam, makanan ayam dan ubat-ubatan yang diperlukan dalam industri penternakan. Pada masa sekarang pula, diketahui 12 penternak utama menguasai melebihi 80 peratus dari pasaran ayam di Malaysia. Keadaan perniagaan ayam menjadi seperti organisasi perniagaan bercorak Oligopoli apabila penternak-penternak besar ini berjumpa dan berbincang menentukan penawaran, penentuan harga pasaran yang sesuai dan berbincang dengan kerajaan. Pusat persatuan penternak ayam ini adalah di Selangor. Pada setiap bulan pengusaha penternakan ayam yang utama dari setiap negeri akan berbincang untuk menentukan harga ayam dan lain-lain isu berkaitan dengan penternakan dan pemasaran ayam.

Dalam artikel saya yang lalu saya ada menyebut tindakan yang perlu dibuat oleh kerajaan untuk mengelakkan penguasaan pasaran oleh beberapa penternak besar ini. Di antaranya ialah galakan kepada penduduk luar bandar untuk meningkatkan penternakan secara kecil-kecilan terutama ternakan ayam kampung atau ayam organik. Peningkatan bekalan ayam dari kawasan luar bandar tentunya akan mengurangkan tekanan permintaan yang boleh menaikkan harga ayam. Langkah memboikot mungkin sukar dilakukan kerana ketidakanjalan permintaan harga bagi ayam. Faktor kedudukan ayam sebagai barangan keperluan isirumah dan tidak mempunyai pengganti yang hampir menjadikan permintaan ayam tidak anjal harga. Harga barang pengganti yang hampir seperti daging pun sudah mencecah RM22 sekilogram. Begitu juga harga ikan yang turut mengalami peningkatan harga yang ketara. Persoalanya adakah penduduk luar Bandar tahu bagaimana menternak ayam? Anak-anak muda sekarang sudah ramai yang tidak tahu pergi ke sawah, ladang dan berkebun lagi. Program-program di Universiti asal ada nama pertanian sudah tidak popular di kalangan pelajar. Kementerian pendidikan sepatutnya mewajibkan setiap sekolah ada persatuan pertanian dan penternakan. Pelajar-pelajar sepatutnya dilatih mengenai pertanian di peringkat sekolah mengenai teknik-teknik menanam sayur, buah-buahan dan menternak. Kawasan pertanian perlu ada di setiap sekolah. Graduan lepasan Institut Latihan Pertanian di Bukit Tangga atau Institut Latihan Pertanian yang lain boleh diserap untuk menjadi tenaga pengajar di setiap sekolah. Ini kerana graduan tersebut dengan latihan pertanian yang begitu intensif sekali tentunya menjadi tenaga pengajar di bidang pertanian yang sesuai di sekolah-sekolah. Dengan adanya pengetahuan dan kemahiran bertani dan berternak barulah pelajar tersebut apabila dewasa mudah menjalankan projek-projek yang bercorak pertanian. Pada masa kini setahu saya kemahiran pertanian diajar kepada pelajar yang tidak berkebolehan dari segi akademik sahaja. Sepatutnya program pendidikan pertanian ini diajar kepada semua pelajar yang berminat. Diketahui umum sekarang ramai lepasan sekolah yang tidak berpengalaman langsung dalam bersawah, berkebun dan menternak. Sudah tentu apabila dewasa, lepasan sekolah yang tidak ada pengetahuan asa pertanian dan penternakan tidak akan terlibat langsung dengan aktiviti pertanian dan penternakan. Seterusnya sukarlah untuk menggalakkan aktiviti pertanian di rumah, terutamanya dalam aktiviti sampingan pengeluaran makanan seperti sayur-sayuran, ayam dan itik dan sebagainya.

Strategi mengimport ayam dari negara lain bukan penyelesaian terbaik kerana harga ayam di Negara pengeksport sendiri boleh berubah-ubah mengikut kos pengeluaran serta keadaan permintaan dan penawaran di Negara tersebut sendiri, di samping isu halal yang menjadi isu utama kepada umat Islam di Malaysia. Dalam hal pemakanan, kita bukan hanya melihat kepada produk makanan tersebut, tetapi juga perlu dilihat apa yang digunakan untuk menghasilkan produk tersebut. Dalam kes penternakan ayam, perlu dikaji juga makanan dan ubat-ubatan yang digunakan untuk membesarkan ayam tersebut perlu dari sumber yang halal. Bolehkah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna memastikan ayam diimport memenuhi standard halal yang ditetapkan?

6 comments:

Hooi Li said...

Kenaikan harga barang bukan berlaku di musim perayaan sahaja, apabila musim perayaan sudah habis, harga barang tidak turun seperti dahulu. Oleh itu, sukar untuk meyelesaikan masalah kenaikan harga. Sebagai contoh, Sekretariat Majlis Harga Barangan Negara (SMHBN) telah mengemukakan Laporan Analisa 400 Harga Barang Keperluan Prngguna Bagi Bulanan Januari 2013. Laporan ini menganalisa 400 jenis barangan keperluan pengguna meliputi 112 barangan basah (ayam dan telur, daging, hasil laut, sayur-sayuran, buah-buahan), 257 barangan kering/berbungkus (barangan berbungkus/botol/tin/pek, makanan dan barangan bayi, rempah ratus) dan 25 barangan kebersihan di 89 pusat pungutan di Semenanjung, 1pusat pungutan di Labuan, 27 pusat pungutan di Sabah dan 12 pusat pungutan di Sarawak pada Januari 2013. Secara keseluruhan daripada laporan ini, purata harga barangan telah meningkat 0.5% pada Januari 2013 berbanding Disember 2012 dan perbandingan tahun ke tahun merekodkan kenaikan sebanyak 2.05%.

Puah Hooi Li 211395

Irene Eng said...

Kenaikan harga ayam pada musim perayaan adalah satu perkara yang amat biasa. Ini adalah kerana semasa perayaan, kebanyakan orang akan membeli ayam untuk sembahyang dan makan. Pada masa itulah harga ayam akan meningkat dan orang ramai tidak boleh membuat apa sebab mereka juga memerlukan ayam pada masa itu. Walaubagaimanapun, kenaikan harga ayam bukan sahaja akan berlaku pada musim perayaan. Sebagai contoh, harga petrol kini telah meningkat dan ini turut menyebabkan banyak barang juga meningkat harganya. Saya bersetuju bahawa pelajar-pelajar sepatutnya dilatih mengenai pertanian di peringkat sekolah mengenai teknik-teknik menanam sayur, buah-buahan dan menternak. Mereka dapat mengunakan teknik yang telah mereka pelajari untuk menternak secara kecil-kecilan dan menyebabkan bekalan ayam akan bertambah. Tindakan ini dapat meningkatkan bilangan ayam yang dapat ditawarkan dan dapat mengelakkan harga ayam meningkat secara mendadak. Selain itu, kerajaan juga dapat memainkan peranan dalam mengatasi kenaikan harga ayam semasa musim perayaan. Kerajaan boleh menetapkan satu tingkat harga yang maksimum yang boleh dikenakan oleh penjual ayam pada masa itu dan penjual yang melanggari peraturan itu akan didenda. Ini dapat menjamin semua orang dapat membeli ayam dengan harga yang berpatutan dan penjual ayam juga akan mendapat untung mereka. Cara ini adalah sementara dan akan dapat mengelakkan penjual meningkatkan harga sesuka hati.

ENG AI LIAN 212077 BEEA 3123 GROUP A

low Siewhoay said...

Kenaikan harga ayam sentiasa berlaku terutamanya musim perayaan. Langkah-langkah yang perlu dijalankan untuk mengelakkan kenaikan harga ayam adalah meningkatkan penawaran ayam, penternak boleh menternak lebih banyak ayam sebelum perayaan untuk menyelesaikan masalah lebihan permintaan dan pada masa yang sama ia juga boleh meningkatkan pendapatan para-para penternak . Sekiranya panawaran melebihi permintaan, pengguna dapat menikmati harga ayam yang rendah.

low siew hoay 211578

lim Jing Ping said...

Jing Ping said:
Peniaga yang memotifkan keuntungan maksimum memang akan menaikkan harga ayam terutamanya pada hari musim. Tindakan peniaga untuk meningkatkan harga ayam sudah biasa berlaku pada setiap tahun tidak kira hari perayaan, hari tahun baru cina ataupun deepavali. Contohnya di Pulau Pinang, harga ayam akan meningkat sebanyak RM 1.20. Sesetengah peniaga yang melampau meningkatkan harga ayam sebanyak RM 2.00. Kerajaan pelu mengambil tindakan untuk mengawal harga ayam supaya dapat menjamin hak pengguna. Harga maksimum perlu dilaksanakan terutamanya hari perayaan. Langkah ini dapat memastikan peniaga tidak mengenakan harga yang begitu lampau dan pengguna juga dapat membeli ayam pada harga yang adil pada hari perayaan.

Lim Jing Ping 211511

Zijie Boo said...

Apabila ketibaan musim perayaan, bukan sahaja harga ayam yang meningkat, maka harga segala barang-barang yang diperlukan akan turut meningkat pada masa itu. Hal ini mungkin disebabkan permintaan harga barang terutamnya ayam yang meningkat secara mendadak dan menyebabkan penawaran pasaran yang tidak cukup untuk menampung permintaan yang terlalu banyak pada masa tersebut. Dengan ini, pihak berkuasa harus menjalankan langkah-langkah tertentu bagi mengatasi masalah tersebut. Antaranya, pihak kerajaan boleh menjalankan dasar-dasar yang dapat meningkatkan penawaran ayam pada masa tersebut. Contohnya, pihak kerajaan boleh memberi insentif kepada penjual makanan ayam supaya merendahkan kos bagi membela ayam. Selain itu, kerajaan juga boleh menjalankan kempen bagi menyeru penduduk yang tinggal di kawasan kampung supaya membela ayam di kawasan rumah sendiri dan bukanya membelinya di pasaran. Pihak berkuasa juga boleh menjalankan harga kawalan supaya memastikan harga ayam di pasaran tidak melebihi harga yang ditetapkan oleh kerajaan. Dengan ini, penjual tidak dapat meningkatkan harga ayam secara sesuka hati.

BOO ZI JIE 211255

Anonymous said...

Dalam mengatasi peningkatan harga barangan keperluan dalam pasaran
ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan
Kepenggunaan telah mengambil beberapa langkah bagi menangani
kenaikan harga barangan dan persediaan menghadapi musim perayaan
Hari Raya Puasa 2013.

2. Harga runcit ayam meningkat dengan agak ketara di Semenanjung
Malaysia sejak kebelakangan ini. Trend kenaikan ayam ini mula berlaku
pada minggu ketiga Jun 2013 apabila mencecah ke paras harga purata
RM8.40 sekilogram. Peningkatan ini telah menimbulkan keresahan di
kalangan masyarakat umum kerana ayam merupakan antara makanan
keperluan utama di negara ini.

3. Pelaksanaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Hari Raya
Puasa 2013 akan diawalkan kali ini bagi menyekat kenaikan harga
barangan yang tidak berpatutan. Skim ini akan bermula dari 26 Julai
hingga 11 Ogos 2013. Tempoh kuat kuasa adalah selama 17 hari
2
berbanding 15 hari pada tahun sebelum ini. Skim ini akan dilaksanakan
di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

4. Semasa pelaksanaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Hari
Raya Puasa 2013 ini, Kerajaan telah menurunkan harga ayam standard
dari harga purata runcit RM8.40 sekilogram kepada RM7.70 sekilogram.

5. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan
Kepenggunaan telah mengenal pasti sebanyak 20 jenis barangan untuk
ditentukan harga maksimum bagi pelaksanaan Skim Kawalan Harga
SIN KIN MUN 211373