Total Pageviews

Saturday, July 20, 2013

Salmon Fishing in Yemen

Petang ini saya menonton filem “Salmon Fishing in Yemen” di  TV Astro. Apa yang menarik mengenai filem ini ialah kreativiti pemimpin (Sheikh) Yemen yang melihat potensi untuk penternakan ikan Salmon di sungai di Yemen (ini hanya cerita kerana semasa saya ke Yemen pensyarah di sana tak pernah pun cerita fasal penternakan ikan Salmon). Seperti biasa penduduk lain yang konservatif menentang proses pembangunan ini dengan anggapan ianya sebagai penjajahan bentuk baru bila bekerjasama dengan orang Eropah. Cerita ini  menunjukkan betapa pentingnya pendidikan, modal, pengetahuan, kefahaman kumpulan sasar dan kerjasama penduduk setempat untuk menjayakan sesuatu projek pembangunan.

Pengalaman saya semasa pergi ke Yemen pada Tahun 2010 memang menarik. Saya dijemput untuk mengajar subjek Managerial Economics program MBA kerjasama Universiti of Yemen, Sanaa dengan OUM, Kuala Lumpur. Negara Yemen mempunyai cuaca 4 musim dan cuacanya sangat nyaman. Bilik tempat saya tinggal tidak ada alat hawa dingin dan kipas. Semasa masa lapang, saya di bawa melawat ke kawasan-kawasan yang menarik di Sanaa. Memang kawasan di Yemen tidak banyak pokok dan tanahnya berbatu. Penduduknya mengamalkan cara hidup sederhana dan masjid boleh didapati dengan mudah di setiap kawasan penempatan. Memang sesuai untuk mereka yang hendak belajar bahasa Arab atau pengajian Al-Quran di sana. Kerjasama Universiti of Yemen itu bukan hanya dengan OUM, tetapi juga dengan universiti-universiti lain seperti UUM, UKM dan UiTM. Presiden universiti tersebut memang mempunyai wawasan yang baik. Beliau sedar pendidikan penting kepada pembangunan Yemen. Malangnya pada masa sekarang berlaku ketidakstabilan politik di Yemen dan banyak program kerjasama tersebut tergendala atau kini dijalankan secara bersendirian oleh Universiti of Yemen.

Di Malaysia, kita dapat lihat projek-projek seperti Lebuhraya Utara Selatan, keretapi berkembar dan kemudahan lain yang terdapat di Kuala Lumpur seperti projek pencegahan banjir SMART, sistem monorail, Sistem Transit Aliran Ringan (STAR) dan keretapi komuter di antara projek-projek yang baik dan memandang ke hadapan. Begitu juga projek memperkasakan sistem pendidikan seperti pembentukan MQF (Malaysian Qualification Framework) yang dapat menjaga kualiti pendidikan di Universiti awam mahupun di universiti swasta.

Dua minggu yang lepas semasa menyampaikan satu ceramah atas jemputan Unit Perancang Ekonomi Negeri Perlis (UPEN) untuk projek Perlis Maju saya ada memberikan beberapa pandangan berkaitan aplikasi teori pembangunan dan kepentingan golongan usahawan sebagai penggerak sesuatu projek pembangunan. Projek-projek yang dibuat oleh usahawan seperti projek perniagaan pasaraya Cmart di Arau, produk herba oleh HPA di Jejawi, pusat perikanan di Kuala Perlis dan Kuala Sungai Baru adalah di antara projek-projek yang boleh dilihat potensinya. Seterusnya kerajaan negeri perlu mengenalpasti apa yang boleh dibuat untuk mempertingkatkan lagi prestasi projek yang telah sedia ada tersebut. Perbincangan yang melibatkan pelbagai ‘stakeholder’ adalah baik dan dapat dikumpulkan pelbagai idea yang tepat dan bersesuaian.  Medan ikan bakar di Kuala Perlis adalah popular kepada penduduk tempatan dan pelawat-pelawat dari negeri lain yang datang ke negeri Perlis. Kebersihan dan tempat meletak kereta yang baik sahaja yang perlu diperbaiki lagi. Disebabkan kawasan tersebut berhampiran dengan Jeti ke Langkawi, maka ada kalanya mereka yang hendak ke Langkawi juga meletak kereta berhampiran dengan medan ikan bakar. Berlakulah kesesakan dan menyukarkan pelawat yang hendak ke medan ikan bakar untuk meletak kereta mereka. Sebaik-baiknya dibuat tempat meletak kereta bertingkat berhampiran dengan jeti tersebut, dan mereka yang hendak ke Langkawi perlu meletak kereta di situ. Pemilik tanah persendirian boleh diajak untuk memberikan tanah mereka dan dijanjikan perkongsian keuntungan dari projek yang dijalankan.

Usahawan sangat penting kepada proses memajukan sesebuah negeri atau Negara. Idea dari mereka adalah pelbagai dan mereka bebas menggunakan kreativiti mereka untuk menjalankan perniagaan yang hendak dijalankan. Apabila perniagaan mereka maju, mereka akan mengambil lebih ramai pekerja dan meningkatkan kutipan cukai kepada Majlis Perbandaran dan Lembaga Hasil Dalam Negeri. Hasil cukai yang diperolehi itu pula boleh digunakan oleh kerajaan untuk melaksanakan projek-projek yang lain pula. Dari pusingan ekonomi sebeginilah baru sesebuah negeri tersebut boleh maju.

Usahawan seperti Tan Sri Mokhtar yang menguasai pelbagai perniagaan seperti Pelabuhan Tanjung Pelepas, BERNAS, KTM, dan lain-lain lagi yang membolehkan projek-projek tersebut memperolehi keuntungan adalah sesuatu yang boleh dijadikan contoh kepada usahawan yang lain.  Keuntungan usahawan ini pula digunakan juga untuk membuat projek-projek untuk masyarakat umum di peringkat tempatan dan antarabangsa seperti pembinaan Masjid AlBukhary dan Universiti swasta AlBukhary di Alor Setar. Masjid tersebut sangat lengkap dengan kemudahan-kemudahan yang diperlukan oleh musafir. Begitu juga ada kemudahan untuk rawatan pesakit yang kurang berkemampuan dan tempat tinggal orang tua. Universiti swasta itu pula memberikan pendidikan percuma kepada golongan muda Islam dari seluruh dunia. Pelajar Islam dari seluruh dunia yang berkumpul belajar di Malaysia ini akhirnya akan menjadi duta untuk memudahkan Malaysia mencari pasaran baru di luar Negara. Diketahui umum telah ramai pelajar antarabangsa dari Universiti Islam Antarabangsa yang telah menjadi usahawan atau pemimpin di negara-negara asal pelajar berkenaan. Ini telah banyak membantu Malaysia dalam usaha mencari rakan dagangan atau kerjasama lain dalam bidang akademik dan politik.

No comments: